Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Totul despre Culturism

 

Cauzele supraponderalităţii

Cauzele supraponderalitatii !

Factorii ce pot provoca obezitatea sunt numerosi si, in cele mai multe cazuri, este vorba de un ansamblu de factori ce contribuie la evolutia sa.
Factorul ereditar

Toti specialistii au cazut de acord ca o predispozita ereditara este des intalnita in caz de obezitate. Unele studii efectuate pe gemeni, au aratat ca ei aveau aceeasi greutate corporala, chiar daca au fost crescuti separat. Mediul in care un copil este crescut, se pare ca are mai putina importanta decat 'bagajul genetic' pe care il are din nastere.

Se estimeaza ca, daca parintii sunt normali sau slabi, riscul de a fi obez la maturitate este inferior cu 10%. Daca unul sintre parinti este obez, riscul ereditar este de 40 %, iar in cazul in care atat tatal cat si mama sunt obezi, riscul este de 80%.
Factorii psihologici

Chiar daca majoritatea persoanelor nu au nici o problema psihologica particulara, se estimeaza ca aproximativ 30% din persoanele avand probleme ponderale, mananca de o maniera compulsiva, fara a avea foame. Anumite persoane nu se pot abtine sa nu manance atunci cand se afla in fata televizorului, altii nu pot rezista cand vad alimente apetisante.

Stimulii care imping o persoana a manca in astfel de situatii, sunt numeroase. Numeroase persoane au urmat cu succes terapii, pentru a invata cum sa controleze acest gen de dezordine. In acest caz, capacitatea de a slabi este mult mai mare.
Bolile si medicamentele

Anumite boli pot cauza obezitate. Hipotiroida, Sindromul Cushing si depresiunea sunt cateodata la originea excesului de kilograme. In cazuri foarte rare, pot avea loc leziuni ale hypotalamusului.

Consumarea anumitor medicamente, cum ar fi steroizii si antidepresorii, pot provoca aparitia obezitatii. Se estima ca doar doar 1% din cazurile de obezitate sunt legate de acesti factori.
Factorii mediului

Cauzele externe care pot provoca obezitatea sunt numeroase, iar persoanele care au predispozitii ereditare, sunt cei mai sensibili. Aceste cauze cuprind alimetatia, activitatea fizica, statutul socialsi economic si stimulii externi.

Combinatia mai multor factori, este de obicei la originea majoritatii cazurilor de obezitate.
Compozitia regimului

Obezitatea provine intotdeauna dintr-un dezechilibru intre consumul alimentelor si efortul fizic pe care il facem zi de zi. Daca energia consumata de catre organism, pentru a functiona si mentine temperatura corporala, e egale cu energia alimentelor consumate, masa adipoasa nu are sanse de a se mari.

Daca aportul caloric este mai mare decat poate consuma corpul zilnic, surplusul va fi depus sub forma de grasime. Daca acest exces este constant repetat, acesta poate cauza obezitatea. Anumite alimente, atunci cand sunt luate intr-o cantitate exagerata, poate provoca aparitia obezitatii, chiar si la persoanele ce nu sunt predispuse obezitatii.

Principalii vinovati, sunt hidratii de carbon (glucidele) cese gasesc in diferite alimente rafinate, si materiile grase, pe care le gasim deobicei in produsele de origine animala. Un regim slab in fibre alimentare, poate deasemenea ajuta la aparitia exesului de greutate.

Fibrele alimentare din cauza volumului lor, contribuie a trimite creierului un mesaj de satietate. Daca consumul de fibre este limitat, exista riscuri de a manca prea mult.
Comportamentul alimentar

Anumite comportamente pot deasemenea favoriza ingrasarea. Cercetari recente au demonstrat ca persoanele obeze aou tendinta de a manca mai mult seara decat in timpul zilei. Sau seara, activitatea fiziologica este mica sau inexistenta. Deci aproape ca nu exista un consum al caloriilor.

Sa constatat o pierdere in greutate de 15% dupa ce aportul alimentar a fost redistribuit, la anumiti obezi (30% dimineata, 50% la pranz, si 20% seara).
A sari peste micul dejun si masa de la pranz, pentru a manca mai mult seara, este cea mai mare gresala si totodata este comportamentul cel mai des intalnit la persoanele supraponderale.
Din pacate acest comportament are ca rezultat transformarea caloriilor in grasime.

Faptul de a manca 2 sau 3 mese mari, favorizeaza de asemenea ingrasarea, crescand secretia de insulina, responsabila de transformare caloriilor in grasime. Daca pe parcursul zilei se mananca de mai multe ori, cate putin la fiecare masa, productia de insulina este mai mica iar stocajul grasimii mai mic.
Teorii recente

Cercetariile privind obezitatea sunt numeroase. Deocamdata nu sa descoperit vreo gena care sa fie responsabila.Teoria supraponderalitatii, sugereaza ca fiecare individ are o greutate genetica determinata, deci greutatea este deja scrisa in gena, de la nastere.

Pentru a conserva aceasta greutate, organismul se va adapta, indiferent de eforturile de slabire.. Aceasta ipoteza explica esecul dietelor pentru slabire. Sa descoperit ca anumite celule ce sunt responsabile cu inmagazinarea grasimei in organism,sunt mai mari si mai numeroase la obezi.

Se pare ca celulele adipoase atunci cand ajung la talia lor maxima, ele devin mai numeroase. Daca va exista o slabire, celulele adipoase vor diminua in talie, nu in numar. De aceea majoritatea persoanelor obeze, pun la loc kg pierdute in timpul regimului.

Un alt studiu a demonstrat ca la obezi, lipoliza, un proces ce permite transformarea grasimei celulelor adipoase gratie unei enzime, nu este eficace. Aceasta anomalie a metabolismuluipoate reprezenta o cauza suplimentata a obezitatii. De asemenea, obezii au o termogeneza redusa, avand tendinta de a transforma energia in grasime, in loc sa o transforme in caldura.

Ceea ce explica faptul ca anumite persoane pot manca mult si sa ramana slabi, in timp pentru aceeasi cantitate de mancare alti indivizi se ingrasa. Se crede ca la obezi, metabolismul de baza este diminuat.

Metabolismul de baza este responsabil de cea mai mare parte a energiei consumate de catre un adult sedentar. Se estimeaza ca 60-75% din consumul energetic este legat de 2 factori principali care compun metabolismul de baza: masa tesutului slab si eficacitatea acestuia.

O persoana la care masa musculara este mai mare decat masa adipoasa, consumul energetic pentru aceeasi activitate fizica, este mult mai important decat la o persoana cu masa adipoasa mai mare decat masa musculara.Pentru aceste doua persoane care sunt de acelasi sex, aceeasi varsta, metabolismul de baza poate varia pana la 20%.

Aceasta diferenta reprezinta aproximativ 400 de calori. Persoanele cu metabolismul de baza redus, sunt mult mai succeptibili de a suferi de obezitate.