Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Totul despre Culturism

 

Tipul somatic

Tipul somatic este un criteriu in clasificarea corpurilor omenesti, in acest caz in functie de cateva caracteristici evidente: grosimea oaselor, masa musculara, strat adipos. Clasificarea dupa tipul somatic nu este singura si nici nu poate incadra perfect pe oricine, de aceea, ea trebuie folosita mai mult orientativ, prin evitarea incercarii de a incadra pe cineva fortat intr-un anumit tip somatic (majoritatea suntem o combinatie a celor 3 tipuri). Totodata, tipul somatic trebuie sa reflecte anumite caracteristici constante si evidente. De exemplu, un mezomorf care s-a ingrasat datorita exeselor alimentare, nu este un endomorf.

Incadrarea intr-unul din cele 3 tipuri somatice nu este o condamnare, ci un element de referinta in stabilirea obiectivelor si a planului de antrenament si alimentatie/suplimentatie. Exista cazuri in care persoane cu o vointa deosebita au reusit sa-si modifice atat de mult corpul, incat pare ca si-au schimbat tipul somatic, adica au devenit din slabi grasi, sau din grasi slabi, de exemplu.
Ectomorful

Slab si subtire, cu masa musculara si strat adipos reduse, oase subtiri de obicei, in genereal longilin.
Metabolismul sau rapid face ca acumularea de masa musculara sa fie foarte dificila, chiar si proteinele fiind arse pentru energie. Se pare ca si absorbtia nutrientilor este deficitara.
Endomorful

Mare, cu oase groase, bazin si umeri lati, strat mare de grasime, masa musculara mare, mai ales in partea inferioara a corpului, apetit mare.
Pentru acestia, este usor sa se ingrase si sa acumuleze grasime, dar si masa musculara. Castigurile de masa musculara sunt insa acoperite de stratul de grasime.
Mezomorful

Masa musculara mare, umeri lati, solduri inguste, star adipos subtire. Castiga usor masa musculara, fara a acumula insa si grasime.
Din acesasta categorie fac parte cei mai multi culturisti de performanta. Modelarea corpului nu este o stiinta exacta, rezultatele depinzand de foarte multe variabile, aproape imposibil de controlat in totalitate.

Aceste sfaturi au un caracter orientativ si nu au pretentia ca prezinta adevarul absolut. Daca ai folosit un anumit program si a dat rezultate, scrie-ne cat mai multe despre el si o sa il publicam pentru a-i ajuta si pe altii aflati in situatia ta.