Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Totul despre Culturism

 

Ce este testosteronul?

Testosteronul este hormonul masculin cel mai important, care are atat actiuni androgene(maturarea organelor masculine, dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare-pilozitate tipica, ingrosarea vocii, agresivitate) cat si anabolice, de marire a anabolismului proteic si osos, determinand cresterea masei musculare si ingrosarea oaselor, cat si stimularea eritropoiezei.

Testosteronul este secretat in mare parte de catre testicule, si in mai mica masura de glandele suprarenale si la femeie de ovare. La nivelul tesuturilor testosteronul se poate transforma in dihidrotestosteron, o forma de 1,5 ori mai activa, sau in hormon feminin, estradiol (prin intermediul acestuia se regleaza si productia proprie de testosteron) La ce se foloseste testosteronul ?

In medicina se foloseste in terapia de substitutie in cazuri cand secretia nu este apropiata de cea normala de 10-25 de miligrame pe zi, convalescenta dupa boli cu consum mare de proteine in osteoporoza, fracturi care se consolideaza greu s.a.

Datorita efectelor anabolice este folosit si de catre sportivi sau de catre cei care vor sa-si mareasca masa musculara.
Reactii adverese

La copii este grabita oprirea cresterii, prin accelerarea inchiderii cartilagiilor de crestere. La barbati poate aparea hipertrofia prostei, priapism, ginecomastie(dezvoltarea tesutului mamar la barbat, probabil prin exces de transformare a testosteronului in estradiol), icterul colestatic, edeme prin retentie hidrosalina, cresterea calcemiei, acnee, atrofie testiculara, cresterea colesterolului si a tensiuni arteriale, chelire prematura. O parte dintre aceste efecte pot fi evitate prin administrarea de antiestrogeni.
Contraindicatii

Administrarea testosteronului si a steroizilor anaboliznati este contraindicta la barbatii cu probleme ale prostatei, ale ficatului, copii, adolescenti in perioada de crestere. Forme de administrare Testosteronul se administreaza injectabil sub forma de esteri continuti in solutii uleiaose : testosteron propionat, testosteron propionat etc.(vezi Esteri ai testosteronului), sau sub forma orala : metiltestosteronul, testosteronul undecanoat.

Se gaseste sub denumirile comerciale de : Testosteron, Testolent, Sustanon 250, Omnadren, Metiltestosteron, Undestor.

ATENTIE :
Administrarea testosteronului duce la inhibarea secretiei proprii de testosteron si la efectele secundare aratate mai sus, care in general sunt mai mari decat ale steroizilor anabolizanti. Deci utilizatorii amatori si incepatorii nu ar trebui sa utlizeze testosteronul ci mai degraba steroizii, al caror scop tocmai acesta este, sa pastreze cat mai mult din efectele pozitive si cat mai putin din cele negative ale testosteronului.