Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Totul despre Culturism

 

Ce se întâmplă când nu mai iei steroizi?

Acest articol nu isi propune sa epiuzeze subiectul, ci doar sa va ofere o idee generala asupra problemei.

In primul rand sa vedem ce se intampla in timpul administrarii. Fiind introdusa din afaca o substanta in corp, apar mai multe reactii ale organismului :

1. se micsoreaza productia proprie din acea substanta. Printr-um mecanism complex de reglare, la administrarea din exterior de steroizi sau testosteron, corpul " da comanda " de producere de mai putin testosteron. Aceasta se reflecta in atrofia testiculara si posibil impotenta. Paradoxal, dar corpul nostru determina cantitatea de testosteron sau de steroizi nu direct, ci prin cantitatea de hormoni estrogeni aflata in sange. Acesti estrogeni provin din transformarea testosteronului si a steoizilor, in diferite tesuturi, cum ar fi testutul adipos.
2. se produc cantitati suplimentare din substante care contracareaza efectul steroizilor anabolici: ex. cortizol.
3. receptorii din celule de care se leaga testosteronul sau steroizii sunt in acelasi timp si receptorii de care trebuie sa se lege si cortizonul si estrogenii. Deci apare un fenomen de crestere a nivelului acestora in sange, deoarece nu se mai pot lega de receptori si sa fie inactivati, si in acelasi timp ficatul, afectat de anumiti steroizi, nu ii mai poate inactiva nici el.

Toate acestea nu se intampla brusc, ci lent, si prin praguri, nu uniform, adica anumite mecanisme nu se declanseaza la cel mai mic stimul, ci doar cand se atinge un anumit dezechilibru, de aici eficienta microciclurilor, in care corpul nu are timp sa reactioneze negativ, dar beneficiaza totusi de mare parte din efectele pozitive ale administrarii steroizilor.

In momentul incetarii administrarii steroizilor sau testosteronului in corp apare o situatie destul de daunatoare : nivel scazut de testosteron, niveluri crescute de cortizon si estrogeni. Acest lucru duce la " topirea " castigurilor de masa si forta cat si la efecte secundare legate de intrerupera steroizilor. Aceste efecte depind de dozele utlizate, perioada de utilizare, tipul steroizilor, genetic si alti factori.
Aceasta situatie este prevenita de utilizatori prin mai multe metode :

1. scaderea lenta a dozei de steroizi (piramidare) pentru a permite organismului sa isi revina la productia normala
2. utilizarea de medicamente care sa mareasca secretia proprie de testosteron : clomifen, hcg, ciclofenil
3. utilizarea de medicamente care sa previna transformarea testosteronului in estrogen si blocarea efectelor estrogenilor : tamoxifen, proviron, clomifen, citandren
4. utilizarea de medicamente care sa inhibe productia de cortizon : dexametazona, ketoconazol, aminogluthetimid etc. Metodele medicamentoase sunt periculoase prin efectele secundare si nu au eficienta decat de moment, cea mai eficienta si normala cale fiind reducerea trepata a dozelor de steroizi.