Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Totul despre Culturism

 

Clomid vs Nolvadex şi stimularea secreţiei testosteronului

In ultima vreme, am primit destul presiuni in ceea ce priveste preferinta mea a Clomid-ului asupra Nolvadex-ului, pe care o mentin pentru toate scopurile de folosire; ca anti-estrogen, un medicament de mentinerea colestorolului bun (HDL) si ca un stimulator al secretiei de testosteron.

Majoritatea oamenilor folosesc mai mult Nolvadex-ul decat Clomid-ul sa combata ginecomastia, de aceea se vinde usor. Cat priveste colesterolul, majoritatea culturistilor atribuie putina atentie acestui subiect important.

Dar cand vine vorba utilizarii Nolvadex-ului pentru cresterea nivelului secretiei testosteronului, culturistii nici nu vor sa auda despre el. Se pare ca ei vor doar Clomid. Banuiesc ca aceasta se datoareaza unei neintelegeri a actiunii celor doua medicamente.

In acest articol as vrea sa discut despre particularitatile celor doua medicamente si sa explic clar eficacitatea Nolvadex-ului in marirea nivelului secretiei de testosteron.
Clomid si Nolvadex

Nu sunt sigur cum Clomid si Nolvadex au devenit asa de diferte in mintile culturistilor. Cu siguranta nu ar trebuie sa fie. Clomid si Nolvadex sunt amandoua anti-estrogenice si fac parte din aceeasi grupa a compusilor triphenylethylene. Din punct de vedere structural sunt legati unul de altul si clasificati in mod specific ca selectori modulatori de receptori estrogeni cu proprietati agonistice si antagonistice.

Aceasta inseamna ca in anumite tesuturi ei pot bloca efectul estrogenului, prin schimbarea capacitatii de combinare a receptorului, cand in alte tesuturi pot actiona ca estrogenii, activand receptorii. La barbati, cele doua medicamentele actioneaza ca anti-estrogeni cu capacitatea de a se opune feedback-ului negativ al estrogenilor asupra hypotalamusului si sa stimuleze eliberarea GnRH-ului(Gonadotropin Releasing Hormone).

Ca o consecinta, secretia de LH de catre pituitara va fi crescuta ca rezultat, ceea ce in schimb(sau ca urmare) poate creste nivelul de testosteron secretat de testicule . Ambele medicamente se comporta asa, dar nu stiu pentru ce motive culturistii cred in continuare ca Clomid este singurul medicament bun pentru stimularea testosteronului.

Investigand putin, vei gasi ca nu numai ca Nolvadex este bun pentru acest scop, dar si ca ar trebui sa fie cel preferat dintre cele doua medicamente. Studii efectuate spre sfarsitul anilor '70 la Universitatea Ghent din Belgia, au aratat clar avantajele Nolvadex-ului in locul Clomid-ului in cresterea nivelului testosteronului (1).

Aici, cercetatorii au studiat efectele Nolvadex-ului si Clomid-ului pe barbati cu profiluri endocrine normale, dar si asupra celor care sufera de un nivel redus al spermei (oligospermia). Pentru scopurile noastre, rezultatele acestor medicamente asupra oamenilor cu profiluri andocrine normale au fost cele mai relevante.

Ce a fost gasit, doar in fazele de inceput ale experimentului, au fost revelatoare. Nolvadex, utilizat pentru 10 zile la doze zilnice de 20mg, au marit nivelul testosteronului seric cu 142% fata de inceperea tratamentului, rezultatul fiind egal cu efectele Clomid-ului in doze zilnice de 150mg pentru aceeasi durata de timp(cresterea nivelului testosteronului a fost putin, dar nu semnificativ, mai mare pentru Clomid).

Trebuie sa tinem minte ca acesta este efectul a trei tablete de 50mg de Clomid. Cu pretul tabletelor de 50mg Clomid si 20mg Nolvadex asemanator, vedem deja un avantaj material in favoarea Nolvadex-ului.
Sensibilitatea pituitara la GnRH

Dar ceva si mai interesant se intampla. Cercetatorii au condus de asemenea teste de stimulare a GnRH-ului inainte si dupa anumite momente din timpul tratamentului cu Nolvadex si Clomid, si cele doua medicamente au obtinut rezultate diferite.

Aceste teste au implicat administrarea pacientilor a 100mcg GnRH si masurarea raspunsului de LH a glandei pituitare. Scopul acestui test este de a vedea cat de sensibila este glanda pitulara la GnRH. Cu cat este mai sensibila, cu atat va secreta mai mult LH.

Testele au aratat ca dupa 10 zile de tratament cu Nolvadex, sensibilitatea pitulara la GnRH a crescut putin comparat cu valorile inainte de tratament. Aceasta este in contrast cu 10 zile de tratament cu 150mg Clomid, care a MICSORAT sensibilitatea glandei pitulare la GnRH(mai mult LH era secretat inainte de tratament).

Dupa 6 saptamani de administrare a Nolvadex-ului, sensibilitatea pitulara la GnRH era semnificativ mai mare decat la inceput. La acest moment aceeasi doza de 20mg a ridicat nivelul testosteronului si LH-ului cu o medie de 183% si 172% mai mult decat la inceput, rezultate care sunt din nou semnificativ mai mari decat in 10 zile de terapie.

In 10 zile de tratament cu Clomid sensibilitatea glandei pitulare la GnRH a scazut, spre deosebire de tratamentul prelungit a Nolvadex-ului, care mareste sensibilitatea la acest hormon. Asta nu inseamna ca Clomid nu va ridica nivelul testosteronului daca este luat pe aceeasi perioada de 6 saptamani. Ba din contra. Totusi, rezulta din aceste teste inca un avantaj a Nolvadex-ului.
Functile estrogenice ale Clomidului

Diferentele anterioare sunt explicate prin diferenta functilor estrogenice ale celor doua produse. Cercetatorii sustin clar aceasta ipoteza cand fac referire in lucrari, "Diferenta de raspuns poate fi atribuita slabului efect intrisec estrogenic a Clomid-ului, care in acest test s-a manifestat Secretia de LH de catre pituitara va fi crescuta ca rezultat, ceea ce in schimb(sau ca urmare) poate creste nivelul de testosteron secretat de testicule ; aceasta crestere nu a fost observata dupa tratarea cu Tamoxifen".

Citind in continuare si alte teorii din lucrare, ca interferari prin cresterea nivelelor anfrogenice sau estrogenice, ei continua sa observe ca marirea secretiei acestor hormoni a fost similara in tratamentul cu amandoua medicamentele si afirma ca "un rol al efectelor intinseci estrogenice ale Clomid-ului, care este practic absenta la Tamoxifen pare a fi cea mai probabila explicatie. "

Desi aceste doua medicamente au proprietati anti-estrogenice similare, ele par sa se comporte foarte diferit in locurile de actiune. Nolvadex pare a fi anti-estrogenic in cadrul hipotalamusului si glandei pitulare, in contrast cu Clomid, care desi este anti-estrogenic la nivelul hipotalamusului, manifesta slaba actiune anti-estrogenica la nivelul pitularei.

Pentru a suporta si mai mult aceasta teorie, putem sa ne referim la un studiu in-vitro pe animale, publicat in American Journal of Physiology din februarie 1981 (2). Acest studiu releva efectele Clomid-ului si Nolvadex-ului pe GnRH, ce a stimulat eliberarea de LH din celulele glandei pitulare a soarecilor de laborator.

In acest studiu, a fost observat incubarea celulor cu Clomid a avut un efect estrogenic direct asupra sensibilitatii celulelor glandei pitulare, exercitand mai slab dar tot seminificativ comparat cu estradiol. Nolvadex insa nu a avut vreun efect siginifiant asupra raspunsului de LH. Mai mult, aproape au blocat efectele estrogenului cand amandoua medicamentele au fost administrate.

Concluzie

Rezumand cele spuse mai sus, Nolvadex e mult mai anti-estrogenic decat Clomid-ul, cel putin la nivelul HPTA (Hypothalamic-Pituitary-Testicular Axis). Acest lucru ofera mai multe avntaje culturistului. Este cel mai eficient cand incercam sa restabilim balanta HPTA-ului si nu vrem sa desensibilizam glanda pituitara la GnRH.

Acest lucru poate incetini recuperarea la un anumit nivel, pentru ca pituitara ar avea nevoie de cantitati mai mari de GnRH in prezenta Clomid-ului pentru a stimula secretia de LH. Nolvadex se pare ca este preferat si pentru utilizarea pe termen lung, pentru cei ce gasesc anti-estrogenicele ca suficiente pentru a mari nivelul de testosteron si pentru a evita anabolizantele.

Aici Nolvadex-ul se pare ca ofera o crestere stabila a nivelului testosteronului si va oferi un efect similar sau mai puternic decat Clomid-ul pentru mai putini bani. Potentialul cresterii nivelului SHBG-ului cu Clomid, suportat si de alte studii (3), este de asemenea o cauza de griji, pentru ca ar putea insemna mult mai putin testosteron activ decat cu Nolvadex.

Ambele medicamente au efecte anti-estrogenice, pentru prevenirea ginecomastiei si cresterea nivelului de testosteron, dar cercetarile de mai sus contin suficiente dovezi pentru a alege Nolvadex. In urmatorul articol, voi discuta despre rolul anti-estrogenilor in recuperarea nivelului testosteronului dupa cicluri cu steroizi. Voi detalia cum ar trebui sa arate un program de medicamente dupa ciclu, si voi explica de ce anti-estrogenii luati simpli nu sunt eficienti in aceasta perioada.
Referinte:

1. Hormonal effects of an antiestrogen, tamoxifen, in normal and oligospermic men. Vermeulen, Comhaire. Fertil and Steril 29 (1978) 320-7
2. Disparate effect of clomiphene and tamoxifen on pituitary gonadotropin release in vitro. Adashi EY, Hsueh AJ, Bambino TH, Yen SS. Am J Physiol 1981 Feb;240(2):E125-30
3. The effect of clomiphene citrate on sex hormone binding globulin in normospermic and oligozoospermic men. Adamopoulos, Kapolla et al. Int J Androl 4 (1981) 639-45