Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Totul despre Culturism

 

Efectele secundare negative ale steroizilor

Efectele secundare negative, ca si cele pozitive, depind de doza administrata, de perioada de administrare, de administrari anterioare, de factori genetici si de alti factori cum ar fi administrarea concomitenta de alte medicamente, afectiuni anterioare etc. Se considera ca in general, steroizii injectabili au efecte negative mai scazute decat steroizii orali. Efectele secundare negative pot fi de la usoare pana la cele mai grave. Din putinele studii facute, se pare ca nu prezint o amenintare directa si acuta asupra vietii, desi studiile pe soareci de laborator au aratat ca administrarea de steroizi a dus la o crestere a probabilitatii de moarte prematura si la scurtarea vietii.
Asupra sistemului hormonal

Steroizii, fiind substante asemanatoare cu testosteronul, distrug echilibrul hormonal, cauzand schimbari reversibile cat si permanente. Schimbarile reversibile sunt reducerea cantitatii de sperma si a spermatozoizilor, infertiliate, miscorarea testiculelor, impotenta sau din contra stimulare exagerata- datorate reducerii productiei proprii de testosteron prin mecanismul de feedback negativ. Schimbari ireversibile sau greu reversibile sunt: chelirea prematura si marirea prostatei(chiar si cancer de prostata in final)- prin actiunea DHT(dihidrotestosteron- un derivat mai activ de 1,5 ori decat testosteronul) si dezvoltarea tesutului mamar la barbati-ginecomastie(prin transformarea testosteronului in estradiol- hormon feminin)
Asupra sistemului osos si muscular

Sterozii determina accelerarea inchiderii cartilagiilor de crestere din oasele lungi, determinand in final oprirea prematura a cresterii, fiind foarte probabila o limitare a inaltimii maxime la care ajunge adolescentul. In anumite cazuri poate sa determine o inaltime superioara celei naturale, daca sunt administrati in doze mici si exact inainatea inchiderii naturale a cartilagiilor de crestere. Totodata permit crestera in anumite oase si cartilagii care ramand receptive o perioada mai mare de timp dupa incheierea adolescentei, cum ar fi barbia, marul lui adam, nasul, osul de deasupra sprancenelor. Tendoanele sunt afectate prin pierderea elasticitatii cat si prin supunerea la sarcini mai mari decat pot suporta, de catre muschii dezvoltati excesiv, putand duce in final chiar la ruperea tendoanelor.
Asupra sistemului cardiovascular

Utilizarea steroizilor poate duce la boli cardiovasculare cat si la conditii trecatoare care pot determina aparitia prematura a acestor boli: accidente vasculare, atac de cord, tensiune arteriala marita, ateroscleroza(prin crestera lipoproteinelor de joasa densitate si scaderea celor de mare densitate), favorizarea formarii cheagurilor de sange care pot duce la infarct sau accident vascular cerebral
Asupra ficatului

Utilizarea steroizilor (in special a celor orali, 17alfa alchilati) a fost asociata cu alterearea nivelurilor normale ale enzimelor hepatice, tumori hepatice, pelioza hepatica (chisturi cu sange in ficat, ce se pot rupe si cauza hemoragie interna), colestaza. Se pare ca tumorile hepatice apar la 1-3% din utilizatori, cu o intarziere care poate fi intre 2 si 30 de ani. Utilizarea steroizilor determina degradarea activitatii celuleor hapatice care sunt responsabile cu metabolizarea bilei, putand duce la icter. De asemenea, se altereaza sinteza normala a proteinelor, ficatul devenind in final ineficient in aceasta functie a sa. Metabolismul hormonului de crestere cat si al estrogenilor(hormoni feminini care duc in final la ginecomastie) si cortizolului este de asemenea afectat.
Asupra pielii si parului

Utilizarea steorizilor duce la cresterea secretiei glandelor sebacee, provocand acnee, chisturi, ingrasarea pielii si a parului. Totodata provoaca o crestere excesiva a parului de pe corp, dar si pierdrea parului de pe cap. De asemenea, DHt-ul provenit din testosteron este direct responsabil cu caderea prematura a parului
Asupra rinichilor

Desi nu sunt dovedite clar, anumite afectiuni ale rinichilor, pana la tumori, pot fi puse pe seama steroizilor.
Asupra prostatei

Aceasta glanda este influentata direct de catre DHT, un derivat al testosteronului. In urma actiunii acestuia, se mareste, obturand astfel caile urinare si crescand in acelasi timp riscul de cancer de prostata (desi aceasta legatura nu a fost inca dovedita). DHT-ul poate aparea din conversia testosteronului sau a unor steroizi, dar si direct, deoarece unii steroizi sunt derivati de DHT(pentru a nu se mai aromatiza in estrogen).
Alte efecte (indirecte)

* infectii - datorita injectarii cu ace nesterile, in conditii nesterile sau prin injectarea de steroizi contrafacuti.
* cicatrici - in masa muschiului unde se fac injectiile.
* flegmoane, abcese - formatiuni infectioase in masa muschiului, foarte dureroase, fiind o urgenta medicala rezolvata prin operatie.
* efecte pshihologice - se pare ca in creier sunt receptori speciali pentru testosteron, care raspund si la steorizi. Acestia sunt responsabili cu agresivitatea si iritabilitatea dar si cu siguranta si increderea in sine. Este posibil ca o parte din aceste efecte sa fie rorul autosugestiei, constientizarii ca steroizii te fac mai puternic. S-a incercat si legarea steroizilor de criminalitate dar nu se poate face o legatura sigura, fiind doar presupuneri.
Prin experimentele facute s-a demonstrat ca doar o mica parte din subiectii consumatori au prezentat efecte care sa le afecteze capaciatea de realizarea a sarcinilor de serviciu si intregrarii in societate, si doar in foarte rare cazuri s-a semnalat un comportament periculos pentru sine si pentru cei din jur.
Se raporteaza de asemenea efecte ca: euforie(mai ales la doze mari), energie crescuta, excitatie sexuala, dispozitii schimbatoare, tulburari de memorie si confuzie mentala, senzatii de caldura. Tot la doze mari, si la personalitati mai violente, poate aparea "furia steroizilor", o stare de dezinhibare are controlului constient asupra pornirilor violente si chiar criminale. Totusi este posibil ca aceste probleme sa nu fie recunoscute ca atare si ele sa existe in mult mai multe cazuri decat se crede.
* dependenta - se pare ca in anumite situatii steroizii dau dependenta, mai ales pshica. Cine constata ca steroizii te fac puternic si iti dau o senzatie de bine, nu va renunta usor la ei, chiar pus in fata dovezilor stiitifice despre efectele daunatoare asupra sanatatii. De asemenea datorita modificarilor pe care le produc in corp, steroizii dau si un sindrom de abstinenta, precum drogurile, dar mult mai usor. Simptomul cel mai intalnit in urma renuntarii la steroizi este depresia, dar mai sunt si: oboseala, nervozitate, iritabilitate, pierderea apetitului, insomnie, impotenta sau libido redus. Aceste efecte se pot mentine pe perioade lungi de timp, pana la un an.