Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Totul despre Culturism

 

Esterii testosteronului

Unul dintre cele mai neintelese subiecte in lumea steroizilor este esterul - mecanismul prin care actioneaza derivatii testosteronului de genul cypionat, etanat, propionat, decanoat, sustanon. Daca te uiti pe internet gasesti un mare numar de articole care considera o anumita forma mai eficienta decat alta. Se aduc argumente in favoarea cypionatului, a sustanonului etc. In realitate, nu exista nici o baza stiintifica pentru aceste argumente. Singurele argumente sunt ale utilizatorilor. Dar acesti utilizatori nu pot face diferenta clar, pentru ca chiar daca au folosit substante diferite, ele au fost folosite in conditii diferite, si normal ca au dat efecte diferite.
Ce este un ester si cum functioneaza

Daca te-au interesat steroizii si ai citit cate ceva ai observat poate ca o mare parte din substante au denumiri apropiate. De exemplu testosteron propionat, testosteron fenilpropionat, undecanoat etc. In toate aceste cazuri hormonul-parinte este testosteronul, care a fost modificat pe cale chimica, adaugandu-se un ester la formula initiala. Intrebarea care se naste e urmatoarea: care este diferenta?

Esterul este un compus chimic format din carbon si hidrogen, care se leaga de obicei de hormonul parinte in pozitia 17 si cateodata in pozitia 3. Scopul esterificarii este unul singur: sa incetineasca absorbtia substantei active de la locul injectarii in sange. Aceasta se intampla si datorita faptului ca esterul este mai putin solubil in apa si mult mai solubil in grasime. Acest lucru face ca substanta sa se depoziteze practic in muschi, de unde va intra incet in circulatie pe masura ce este dizolvat in mici cantitati de catre sange. In general, cu cat este mai lung lantul esterului, cu atat absorbtia este mai lenta. Incetinirea absorbtiei este un mare beneficiu pentru medicina, deoarece testosteronul liber(pur) ramne activ in corp o scurta perioada de timp, de ordinul orelor, iar administrat oral, este incactivat in proportie de 98% la prima trecere prin ficat. Deci administrarea testosteronului liber ar necesita un numar mare de injectii pe zi, lucru extrem de neplacut, pentru a mentine nivelul din organism cat mai constant. Prin adaugarea esterului, pacientul poate astfel sa mareasca timpul intre injectii, pana la o luna.

Pozitia 17 fiind ocupata de ester, testosteronul nu se poate lega de receptorii specifici. Pentru ca testosteronul sa devin activ in organism, trebuie mai intai sa aiba loc o reactie de de-esterificare. Acest lucru se intampla automat in organism cand compusul este absorbit in sange, prin actiunea enzimei esteraza, care hidrolizeaza esterul, eliberand testosteronul pur. Doar in acest moment testosteronul este capabil sa se lege de receptori si sa isi exercite efectele anabolice asupra muschilor scheletici, pe lange celelalte efecte binecunoscute. Acum incepi sa intelegi de ce pana la urma, si propionatul si cypionatul si orice ester, ajunge activ intr-o singura forma.
Actiunea diferitilor esteri

Sunt o multime de esteri care sunt folositi in cazul testosteronului si steroizilor, dar, in fond, fac acelasi lucru, doar cu viteze diferite. Un ester cum este propionatul de exemplu va incetini absorbtia pentru cateva zile, in timp ce decanoatul o va incetini timp de cateva saptamani. Esterii nu au nici o influnenta in tendinta testosteronului sau a steoizilor de a se converti in DHT sau estrogen sau in capacitatea acestora de a influenta anabolismul in muschii scheletici. Orice diferenta observata de diferiti utilizatori care au folosit diferiti esteri este doar o problema de sincronizare. Testosteronul etanat se converteste mai usor in estrogen decat sustanonul pur si simplu pentru ca nivelul maxim in sange este atins mult mai devreme- 1-2 saptamani, in loc de 3-4. Tot aici, testosteronul suspensie este cel mai vinovat de ginecomastie sau retentie de apa deoarece varful este atins foarte repede.

Singura diferenta in actinea esterilor este data de masa moleculara si de calcularea masei de substanta din solutie. In cazul etanatului, 250 mg de substanta contin de fapt doar 180mg. de testosteron, restul fiind moleculele de ester. Deci din acest punct de vedere, propionatul este mai puternic decat etanatul, care este mai puternic decat cipionatul, luate fiecare la aceea si cantiate. Diferentele sunt totusi minore.

Profile de esteri (voi descrie numai pe cei posibil de gasit la noi, celilalti doar se enumera)

1. sustanonul - regele preparatelor de testosteron. Cel mai popular compus, considerat si cel mai puternic, similar cu Omnadrenul. Cele patru tipri de esteri il fac atragator pentru consumator, dar este mai mult o problema de marketing. Utilizarea optima este in cazuri medicale. Vezi Sustanon. Pentru culturisti, dupa parerea mea, este o pierdere de bani, pana la urma sunt doar 250mg de testosteron, mult mai scump decat testolentul sau alte forme.
2. acetat - C2H4O2 - foarte rapid, perioada de cateva zile. Este folosit la tabletele de primobolan- metenolon acetat si injectiile de finaplix- trebnolon acetat
3. propionat - C3H6O2 - rapid, eliberare timp de cateva zile. Pentru a mentine niveluri cat de cat constante, trebuie injectat cel putin de 2-3 ori pe saptamana. Este folosit in testosteronul propionat, denumire comerciala Testosteron, 25mg/ml.
4. fenilpropionat - C9H10O2- destul de rapid, dar mai lent decat propionatul .Trebuie injectat de cel putin 2 ori pe saptamana. Compusi intalniti: testosteronul fenilpropionat- Testolent, 100mg/ml (intalnit si in Sustanon si Omnadren) si Norbetalonul aka Durabolin, 25mg/ml.
5. isocaproat
6. caproat
7. etanat
8. cypionat
9. decanoat - C10H20O2 este un ester cu eliberare lenta, pana la o luna, dar nivelul sangiun scade dramatic dupa 2 saptamani. Pentru a mentine nivelul constant in sange, este necesara injectarea saptamanala. Se intalneste in nandrolona decanoat- decanofort 25mg/ml, decadurabolin 50mg/ml sau 100mg/ml. Se mai intalneste in sustanon si omnadren sub forma de testosteron decanoat
10. undecylenat
11. undecanoat - C11H22O2 este un ester cu eliberare lenta, 2-3 saptamani. Se gaseste in nandrolona undecanoat- Dynabolon si Undestor aka Andriol, forma orala, capsule de 60mg.
12. laureat - are cea mai lunga durata dintre preparatele comerciale, o luna