Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Totul despre Culturism

 

Dieta ketogenică

Ce sunt dietele ketogenice?

Dietele ketogenice sunt o familie de diete in care majoritatea caloriilor provin din grasimi. Consumul de proteine este redus la 1-1,5 grame pe kilogram/corp iar carbohidratii sunt mentinuti la minimum(20-40g pe zi). Dincolo de efectele in domeniul slabirii aceste diete au si o serie de alte avantaje.

Poate cel mai vizibil efect, in afara scaderii in greutate este reducerea poftei de mancare. Grasimile in sine se digera lent, tinand stomacul plin mai multa vreme, iar corpii cetonici actioneaza direct asupra centrului foamei, majoritatea persoanelor care tin dieta reducand in mod inconstient numarul de calorii consumate.

Este important sa retinem ca o dieta bogata in grasimi nu este periculoasa pentru sanatate atat timp cat consumul de carbohidrati este scazut sau foarte scazut. Asocierea dintre grasimi si carbohidrati este cea periculoasa, care duce la cresterea colesterolului peste limitele normale si ne expune la riscul bolilor cardiovasculare.

Mecanismele prin care “lucreaza” aceste diete nu sunt inca pe deplin elucidate, deoarece comunitatea medicala nu a acceptat complet eficienta ei.

Exista studii care arata efecte contrare celor descrise aici, de aceea este foarte important ca dieta sa fie individualizata si urmarita permanent. Fiecare om este unic, are un anumit bagaj genetic si o anumita istorie, factori care pot influenta efectele dietei.
E fectele dietelor ketogenice, in afara slabirii

* energie si claritate mentala - Folosirea corpilor cetonici ca sursa primara de energie pentru creier duce la o stare mentala in care somnolenta diurna este eliminata iar somnul mai odihnitor
* reducerea numarului si intensitatii episoadelor epileptice - se observa in special la copii si este de fapt destinatia initiala a dietei, folosita in acest scop de peste 100 de ani, cu rezultate foarte bune la persoanele care nu au raspuns la tratamentul medicamentos. Mecanismele nu sunt inca pe deplin elucidate, dar s-au facut legaturi intre reducerea stress-ului oxidativ si optimizarea metabolismului neuronal atunci cand corpii cetonici reprezinta sursa principala de energie
* reducerea nivelului de colesterol total si cresterea nivelului colesterolului "bun" (HDL) - unii autori descriu acest efect ca “paradoxul dietei mediteraneene”, care este bogata in grasimi saturate si colesterol(branzeturi grase). Grasimile din produsele lactate determina producerea de corpi cetonici si alaturi de un consum redus de carbohidrati duc la acest efect benefic. Si in acest caz exista oameni la care efectul este contrar, deci revenim la importanta supravegherii stricte din partea unui medic cu experienta
* protectie impotriva radicalilor liberi - corpii cetonici declanseaza mecanisme care protejeaza celulele(in special neuronii) impotriva atacului radicalilor liberi. Iata o metoda simpla, care nu te costa nimic in plus(o dieta “keto” nu este mai scumpa decat o dieta obisnuita) pentru a iti mentine tineretea si sanatatea
* reducerea gradului de steatoza hepatica - intr-un studiu publicat de o echipa de cercetatori in Digestive Diseases and Sciences(Springer Netherlands) in februarie 2007 se arata ca o dieta ketogenica, tinuta timp de 6 luni imbunatateste atat profilul lipidelor sanguine cat si aspectul histologic(cum arata tesutul hepatic la microscop) in cazul persoanelor care sufera de steatoza hepatica non-alcoolica
* actiune antitumorala - Reuters Health a anuntat in martie rezultatele unor studii pe soareci care dovedesc eficienta unei diete ketogenice, cu restrictie calorica in tumorile cerebrale. Cresterea tumorilor a fost incetinita cu pana la 65%. Deocamdata nu exista studii publicate pe oameni insa mecanismul de actiune este similar: dieta ketogenica priveaza celulele tumorale de glucoza, in timp ce neuronii pot folosi drept sursa principala de energie corpii cetonici
* poate incetini evolutia bolii Alzheimer - nivelul scazut de insulina care este o caracteristica a dietelor ketogenice poate reduce nivelul unei proteine numita “beta-amyloid protein”, care este legata de aparitia si evolutia acestei boli. Noi studii sunt necesare insa avem deja un semnal incurajator
* imbunatatiri in cazuri ale bolii Parkinson - intr-o comunicare publicata in 2005 de Academia Americana de Neurologie s-a propus drept tratament pentru boala Parkinson o dieta de tip ketogenic, cu 92% din calorii provenite din grasimi si doar 8% din proteine

Alte afectiuni sau conditii care au raspuns pozitiv la acest tip de dieta sunt imunitatea scazuta, efortul in conditii de hipoxie, boli degenerative, artrita reumatoida, infertilitate, boli ale pielii, diabetul de gradul II, narcolepsie, cancer.

Unii autori propun dieta ketogenica drept o dieta "anti-aging", datorita efectelor descrise mai sus precum si a altora, mai subtile.

Daca ai tinut dieta o perioada suficient de lunga de timp(cateva luni) si ai renuntat, poti “intra” rapid inapoi “pe dieta”, cu un efort mult mai mic decat a fost nevoie initial. Este important insa ca atunci cand opresti dieta sa respecti anumite reguli si sa introduci carbohidratii treptat, fara insa a abuza de ei si fara a consuma surse de carbohidrati cu indice glicemic mare(in special produsele “rafinate”, cum ar fi zaharul si produsele obtinute din faina alba).
Mentinerea rezultatelor

Daca dieta este tinuta o perioada suficient de lunga(cel putin doua luni) si este urmat si un program de exercitii fizice, masa musculara este mentinuta sau chiar crescuta, asigurand un metabolism rapid chiar si dupa incetarea dietei. Statisticile au aratat ca persoanele care au slabit cu o dieta ketogenica si apoi au urmat o dieta echilibrata au mentinut mult mai usor rezultatele in raport cu persoanele care au urmat o dieta bogata in carbohidrati, dar saraca in grasimi si proteine.
Riscurile dietelor ketogenice

Aceste riscuri nu apar ca rezultat al dietei in sine ci al anumitor afectiuni preexistente(diagnosticate sau nu) si al greselilor care se fac atunci cand nu ai inteles foarte bine cum functioneaza dieta si nu o urmezi asa cum trebuie.

Exista variante, cum este dieta cunoscuta in general sub numele de Atkins care pot prin conceptie duce la deficite de nutrienti sau introduce in organism si substante daunatoare.

Exista insa si variante "light", prin care se asigura cantitati de macro si micro nutrienti in conditii mai bune decat dietele celor mai multi oameni de pe planeta.

Inainte de a incepe orice program de nutritie sau antrenament trebuie sa ai acordul medicului.

In special pentru dietele ketogenice este necesara o urmarire atenta a rezultatelor analizelor medicale si asistenta unei persoane cu experienta in acest tip de diete.