Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Totul despre Culturism

 

Beta-hydroxy beta-metilbutirat (HMB)

Ce este HMB?

Este un metabolit al aminoacidului leucina. Principalul efect este marirea retentiei de azot, adica de proteine, rezultatele cele mai evidente sunt in domeniul prevenirii catabolismului muscular asociat efortului fizic intens. De asemenea ajuta si la refacerea tesuturilor distruse prin antrenament. Combinata cu un program de antrenament cu greutati, suplimentarea cu hmb poate duce la o mai mare crestere a fortei, o refacere mai buna si la arderea suplimentara de grasime. Se pare ca functioneaza cel mai bine in timpul regimurilor de slabire. Are de asemenea efecte stimulante asupra sistemului imunitar. Studiile au aratat o imbunatatire a anabolismului si prevenirea catabolismului chiar si la subiecti care nu se antreneaza.

Efecte :

* anticatabolic
* stimulant al sistemului imunitar
* scade colesterolul "rau"
* creste forta

Numeroase studii medicale au abordat acest subiect al catabolismului muscular. Aceste studii au scos la lumina existenta unei substante numita Beta-Hydroxy-MthylButyrate sau prescurtat Hmb.

Este vorba de un derivat natural al unui aminoacid muscular: leucina. Atunci cand muschiul este deteriorat, el produce mici cantitati de Hmb, din cauza degradarii leucinei, careia ii va lua locul.


Se pare ca Hmb-ul, o data ce este in sange, actioneaza ca un semnal de alarma pentru corpul nostru. Prezenta Hmb-ului arata corpului ca este in curs de a deteriora muschii. Cresterea sanguina de Hmb, face corpul nostru sa reactioneze, punand in functiune mecanisme de protectie musculara, deasemenea o puternica stimulare a anabolismului. Rezultatul: nivelul ridicat al Hmb-ului va face posibila cresterea musculara, cu conditia ca acestia sa aiba cele necesare (amino acizi, energie.....).


Cercetatorii au testat Hmb-ul in laborator. Atunci cand au pus Hmb pe celulele musculare, catabolismul a fost redus cu 80%, iar anabolismul a crescut cu 20%. Aceasta dovedeste stintific ca Hmb-ul nu este o substanta inerta legata de catabolismul celular. Din contra este vorba de o substanta activa care protejeaza si in acelasi timp stimuleaza cresterea. Hmb-ul este deci unul dintre conditiile prin care muschiul combate un catabolism excesiv.

Hmb-ul reduce catabolismul cu 80% si stimuleaza anabolismul cu 20%.

In fata descoperirii fundamentale, cercetatorii s-au intrebat ce se va intampla daca cresc nivelul Hmb-ului in sange dand Hmb animalelor. Cercetatorii au cautat, in primul rand sa vada daca Hmb-ul poate fi toxic sau periculos, mai ales la doze mari. Hmb-ul este un derivat 100% de aminoacid, 100% natural, totusi nu se stie niciodata....

Testele au relevat ca luarea de Hmb chiar si in doze mari nu are efecte negative si nu prezinta nici un efect toxic. Deci nu este periculos. Diverse specii de animale au primit Hmb timp de mai multe saptamani. Reiese ca luarea de Hmb stimuleaza cresterea muscularasi o mica pierdere a grasimei. Pe de alta parte, sistemul imunitar al acestor animele au fost gasite mult mai puternice.
Efectul HMB-ului la culturisti

Urmatoarea etapa a fost aceea de a testa Hmb-ul pe oameni. Sedentarii au primit 2 grame de Hmb timp de 2 saptamani. Pierderea lor urinara de azot (un marcator de nivel al catabolismului sedentar) a fost a fost comparata la un grup placebo. Hmb-ul a permis reducerea acestei pierderi de azot cu 10%. Aceasta dovedeste pentru prima oara ca Hmb-ul reduce catabolismul muscular la oameni.

Alt studiu, de data aceasta mult mai mare: au fost testati 41 culturisti incepatori. Doze diverse au fost administrate oral timp de 3 saptamani Un alt grup de culturisti au urmat acelasi antrenament, dar fara Hmb. Cei care au luat Hmb, au crescut in greutate 1,21 kg in 3 saptamani, contrar celuilalt grup de culturisti care au castigat doar 400 grame.

Altfel spus Hmb-ul permite multiplicarea cu 3 a castigului in masa musculara, iar forta a fost multiplicata cu 3,3. Un alt test pe diversi culturisti a relevat urmatoarele rezultate:

* 1-2kg in 6 saptamani
* 3-6 kg intr-un an
* 6-10 kg in 2 ani


Cum se administreaza Hmb-ul?

Este foarte important de a repartiza Hmb-ul la intervale regulate si pe toata durata zilei. Doza optimala pentru incepatori este de 3grame/zi. Ideal este luarea a doua pastile de 250 mg de 6 ori pe zi (dimineata, pe la ora 1, dupa amiaza pe la 15 si seara)

Alte studii au aratat ca Hmb-ul si creatina au efecte sinergice. Pentru cei avansati doza este de 10grame/zi. Hmb-ul nu poate fi comparat cu creatina, care actioneaza imediat, dar pierzi tot dupa un timp. Hmb-ul actioneaza in timp, incet dar sigur.

Cu hmb nu veti simti nici o senzatie de tarie, precum in timpul utilizarii creatinei sau... steroizilor. Totusi ramane unul dintre cele mai bune produse existente pe piata la ora actuala.