Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Totul despre Culturism

 

Colostrumul

Colostrumul este laptele secretat de glandele mamare in primele zile dupa nastere. El este bogat in proteine, factori de crestere, anticorpi si factori imunostimulatori. Aparatul digestiv adult nu poate absobi anticorpii sau hormonii anabolici din colostrum, insa poate absorbi proteinele si peptidele bioactive.

Un studiu a dovedit ca suplimentarea cu colostrum a crescut igf-1 la sportivi de performanta, dar multe alte studii au infirmat acest lucru. Ceea ce s-a dovedit este ca imbunatateste atat performantele cat si castigurile de masa musuclara, daca este administrat in cantitati relativ mari si pe perioade mari de timp-60 de grame pe zi timp de 8 saptamani.
10 motive pentru a alege colostrum
1. Proteina care creste asimilarea celorlalte proteine

Intestinul nu are capacitatea de a asimila 100% din aportul proteic. Aceasta ineficacitate digestiva creste in timpul efortului intens. Ne gasim in aceasta situatie paradoxala unde muschii nostri au nevoie de mai multi aminoacizi, dar corpul nostru nu are capacitatea unei totale asimilari.

Printre altele, unul dintre efectele anabolizanteale substantelor dopante, precum Gh-ul sau testosteronul, este aceea de a mari capacitatea intestinului de a asimila proteinele.

Colostrum-ul poseda natural si fara risc aceasta capacitate de a creste eficacitatea digestiva a intestinului.(1)
2. O foarte buna sinergie cu zerul

Aceasta actiune benefica a colostrum-ului in asimilarea proteinelor, explica sinergia colostrum-zer. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne alimentam excesiv cu proteine de colostrum. Strategia este de a lua putin colostrum cu zerul pentru a mari asimilarea acesteia din urma. Studiile medicale arata ca performantele sportive sunt mult mai mari atunci cand se combina colostrumul cu zerul, decat in cazul in care zerul este administrat singur.(2)
3. O proteina anti-catabolica

Digestia aminoacizilor ce compun colostrumul se efectueaza lent in momentul cand se afla in intestin. Aceasta garanteaza un flux durabil si continuu de aminoacizi pentru muschii nostri. Aceasta asimilare lenta colostrumului este asociata cu o foarte puternica actiune anti-catabolica.

Gratie vitezei sale de asimilare, zerul produce o stimulare anabolica unica, insa de scurta durata.
4. O proteina cu actiune anabolizanta unica

In afara efectului sau anticatabolic, colostrumul poseda, deasemenea, efecte anabolizente cu totul originale. Dar acest anabolism este independent de continutul in amino acizi si proteine ale colostrum-ului. Puterea anabolica a colostrum-ului este explicata prin bogatia sa exceptionala in factori de crestere.
Aceasta este unica printre toate proteinele disponibile culturistilor(3).
5. Proteina cea mai bogata in factori de crestere, natural anabolizanta

Colostrumul apartine categoriei de proteine cea mai bogata in factori de crestere. Colostrumul contine cantitati extraordinare de IGF-1 (insulin-like-Growth Factor-1), IGF-2, EGF (Epidermal Growth Factor), TGF (Transforming Growth Factor)....(4).
6. O crestere a nivelului de IGF-1

Reprezentantul cel mai cunoscut dintre factorii stimulanti ai anabolismului este fara nici un dubiu IGF-1. Este factorul de crestere cel mai puternic, cand este vorba de crestere in masa musculara. Nu este surprinzator faptul ca studiile medicale efectuate pe culturisti care iau regulat colostrum, nivelul de IGF-1, in sange, creste de la 17% la 23% (5)

Aceasta crestere a nivelului de IGF-1 se efectueaza in mai putin de 8 zile, si contribuie bineinteles la explicatia unei parti a efectelor colostrum-ului. De notat ca colostrumul este de 200 de ori mai bogat in IGF-1 decat laptele clasic.
7. O proteina protectoare pentru muschi, in cazul efortului

Cum numele lor indica, factorii de crestere naturali, sunt deasemenea puternici anti-catabolici. Cresterea nivelului de IGF-1 in sange, cuplata cu digestia lenta a amino acizilor din colostrum, contribuie la diminuarea distrugerii musculare, rezultata in urma unui antrenament, in momentul in care sportivul utilizeaza colostrum.(6)
8. O proteina anti-grasime

Cercetariile medicale arata, deasemenea, ca in timpul unei cure, utilizatorii colostrum-ului, constata o crestere a masei musculare, cresterea fortei si a performantelor; si bineinteles pierdere semnificativa a grasimii(7). Aceasta ardere a grasimii) se produce fara nici un regim strict.
9. Cea mai buna proteina pentru crestere

Imediat dupa nastere, noul nascut are nevoie de toati nutrientii continuti in colostrum. Acesti nutrienti actioneaza ca declansatori ai cresterii.

Nici o alta proteina nu este capabila de a stimula procesul cresterii precum colostrumul. Aceasta actiune a colostrum-ului nu se produce doar la nou nascuti. Culturistii care utilizeaza colostrum cunosc o crestere in masa musculara, cu totul exceptionala(7), care au fost masurate stiintific de catre cei mai buni experti in fiziologie musculara, iar aceste rezultate au fost publicate in revistele medicale de referinta.
10. Un puternic stimulant imunitar

Nimic nu este mai enervant ca faptul de a micsora intensitatea sau chiar de a intrerupe antrenamentele, din cauza unei boli. Sportivii a caror activitate fizica este foarte intensa, risca o deteriorare a sistemului imunitar.

Daca colostrumul a devenit atat de rapid popular se datoreaza faptului ca folosinta sa nu se limiteaza numai pe sportivi. De fapt, din ce in ce mai multi medici din intreaga lume, prescriu colostrumul in locul antibioticelor, in lupta contra infectiilor(8-9).

De aceea colostrumul este bogat in imunoglobuline de tipul IgG-1, IgG-2, igM si IgA, anticorpi capabili sa lupte contra agresiunilor imunitare la care suntem adesea expusi.
Per total este de cel putin 100 de ori mai bogat in imunoglobine decat laptele clasic.

Colostrumul se prezinta sub forma de pudra sau capsule. Se recomanda sa se ia in doua doze zilnic. Dozele trebuie sa fie de 20-60 de grame zilnic cel putin o luna, pentru a vedea rezultate.

Publicatii stiintifice care au demonstrat eficacitatea Colostrum-ului:
(1) Playford RJ, MacDonald CE, Calnan DP, Floyd DN, Podas T, Johnson W, Wicks AC, Bashir O, Marchbank T. Co-administration of the health food supplement, bovine Colostrum, reduces the acute non-steroidal anti-inflammatory drug-induced increase in intestinal permeability. Clin Sci (Lond) 2001 Jun;100(6):627-33
(2) Coombes-JS. Dose effects of oral bovine Colostrum supplementation on physical work capacity in cyclists. Pre-olympic Congress. 7-12 september 2000.
(3) Fiorotto-ML. Nonnutritive factors in Colostrum enhance myofibrillar protein synthesis in the newborn pig. Pediatric Res. 2000.48: 511-517.
(4) Sejrsen K, Pedersen LO, Vestergaard M, Purup S. Biological activity of bovine milk. Contribution of IGF-I and IGF binding proteins. Livest. Prod. Sci.. 2000 Jul;70(1-2):79-85.
(5) Mero A. Effects of bovine Colostrum supplementation on serum IGF-1, IgG, hormone, and saliva IgA during training. J Appl Physiol. 1997 83(4): 1144-1151.
(6) Buckley J. Oral supplementation with bovine Colostrum intact increases vertical jump. Eur Congress College Sports Sci. 1999. p: 658.
(7) Antonio J, Sanders MS, Van Gammeren D. The effects of bovine Colostrum supplementation on body composition and exercise performance in active men and women. Nutrition 2001 Mar;17(3):243-7.
(8) He F, Tuomola E, Arvilommi H, Salminen S. Modulation of human humoral immune response through orally administered bovine Colostrum. FEMS Immunol Med Microbiol 2001 Aug;31(2):93-6
(9) van Hooijdonk AC, Kussendrager KD, Steijns JM. In vivo antimicrobial and antiviral activity of components in bovine milk and Colostrum involved in non-specific defence. Br J Nutr 2000 Nov;84 Suppl 1:S127-34.