Put some informations about your eshop here (address, contacts etc.)
 

Totul despre Culturism

 

Pudrele proteice

Ce sunt pudrele proteice?

Sunt suplimente care contin proteine sub forma de pudra extrase din lapte, zer, ou, soia, grâu, etc.
De ce se folosesc pudrele proteice?

In primul rand pudrele proteice se folosesc pentru a corecta dieta. In functie de necesarul zilnic, se calculeaza proteinele ce se asigura din alimente, iar restul trebuie asigurate din pudre proteice sau MRP. Cel mai important avantaj este comoditatea. Bauturile proteice din pudre proteice sunt mai rapid de preparat decat mancarea si mai usor de digerat. Spre deosebire de o masa obisnuita, poti avea cu tine o bautura proteica oriunde te duci.

Un alt motiv ar fi ca ofera o cantitate mare de proteine, fara grasimi si carbohidrati, element importatn in special in regimurile de slabire. Deci pudrele proteice nu sunt substante minune, ele sunt doar o completare a alimentatiei, ele singure nu au efecte majore asupra starii corpului. Pentru a fi eficiente, ele trebuie sa insoteasca un program corect de antrenament.
Trebuie neaparat sa folosim pudre proteice?

Nu. Ele se folosesc pentru a corecta dieta. Majoritatea oamenilor le folosesc datorita comoditatii.
Cum ne alegem pudra proteica?

Primul si cel mai important criteriu este gustul. Pare ciudat, dar daca o pudra proteica nu are un gust bun, ea nu se va absorbi la fel de bine, si nici nu iti va crea o motivatie suplimentara de a o lua. Atentie la pudrele ieftine, ele de obicei contin ingrediente de proasta calitate, cu gust neplacut.

Alt criteriu important este toleranta. Anumite produse iti pot da gaze, diaree sau dureri de stomac. De obicei acesta contin lactoza. O alta cauza ar putea fi ingestia unei mari cantitati deodata. Se recomanda sa bei putin cat putin din bautura proteica, decat tot deodata.

Fiecare organism este diferit, si de aceea se recomada sa testezi mai multe produse, pentru a vedea care este cel mai potrivit pentru tine. Costul. Este un factor important, mai ales la noi in tara.

De obicei, calitatea se reflecta in pretul suplimentului. Un pret mai mare arata ca s-au efectuat procedee mai complexe, sau extractul respectiv este mai valoros. Si aici, nu este o regula absoluta, de aceea trebuie sa testezi mai multe proteine. Sfatul meu ar fi sa cumperi un supliment cel putin de un pret mediu.

Pentru a calcula pretul cat mai bine, calculeaza cate grame de proteina sunt intr-o cutie(nici un supliment nu contine 100% proteine) si imparte pretul cutiei la numarul de grame. Astfel vei obtine pretul unui gram de proteina. Cu acesta poti sa faci comparatii intre diferite suplimente.
Sursa de proteine

Desi in ultima vreme diferite companii fac reclama unor diferite surse de proteina, studiile au aratat ca performanele nu difera semnificativ daca se administreaza diferite tipuri de proteina. Calitatea proteinei este data de doi facotri majori: profilul de aminoacizi si digestibilitatea. Cel mai indicat este sa vezi intai care este sursa de proteina pe care corpul tau o tolereaza cel mai bine.
Prepararea pudrei proteice

Anumite pudre sunt instantizate, adica sunt supuse unui procedeu prin care devin foarte solubile in apa, nefiind necesar un blender. Problema este ca acesta este un proces termic, ce poate diminua calitatile proteinei. Au aparut si la noi shaker-e care au un gratar special in partea de sus in care cocoloasele de proteine se sparg, rezultand o solutie mult mai omogena. Se recomanda ca pudrele sa fie complet omogenizate inainte de a fi ingerate.
Cand preparam bautura proteica?

Bautura proteica poate fi preparata oricand, si daca este tinuta in frigider intr-un recipient curat, ea poate fi folosita si dupa 1-2 zile. Aveti grija la bauturile tinute la caldura, constituentii pot intra in fermentatie si consumul lor poate duce la deranjamente stomacale.